Parohia ortodoxa din Luton, o oaza de rugaciune pentru romanii din Marea Britanie.


        In Luton preot paroh este parintele Ioan Nazarcu, un om foarte apropiat de comunitate si ale carui predici ti-ai dori sa tina mai mult decat slujba. Un colaj video poate fi urmarit mai jos:

          Duminica a cincea din Postul Pastelui, duminica Mariei Egipteanca, a adus comunitatii ortodoxe din Luton o suita de bucurii duhovnicesti. Ele au inceput cu Paraclisul Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, cand Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alaturi de alti preoti invitati au primit o copie a icoanei facatoare de minuni din Manastirea Vatopedi, icoana Maicii Domnului Atotimparateasa. Prima minune a icoanei este ca si facuta, pentru ca a doua zi, duminica, si-a gasit loc permanent in Biserica. Toate celelalte obiecte de cult ortodoxe sunt mutate dupa fiecare slujba, pentru ca biserica apartine unei comunitati anglicane. Dar nu si Icoana Atotimparatesei, care de astazi si-a aflat loc permanent. Dupa Paraclisul de sambata seara romanii nostri de peste hotare au putut asculta un concert de cantari religioase oferite de grupul Nectarie Protopsaltul din Bucuresti, de o frumusete rara. Acest grup de cantareti, prezent in numar de 6 din 30, au participat si a doua zi dand raspunsuri la strana si impresionand prin frumusetea cantarilor rostite.

Paraclisul Nascatoari de Dumnezeu Pantanassa

               Fiind prima vizita a Mitropolitului Iosif in parohia de la Luton intr-un rastimp de 3 ani, acesta a vorbit mult si pe intelesul tuturor despre invatatura Sfintei Evanghelii ca mai apoi sa ofere sfaturi practice de mult folos comunitatii. Amintesc doar doua: rugaciunea neincetata, scurta si deasa, oferita Maicii Domnului, Mantuitorului si sfintilor purtatori de nume, care poate fi facuta in mai putin de 30 de secunde dar macar odata la 2-3 ore. Pentru cei ce merg la munca recomanda o carticica de rugaciuni de buzunar si in timpul calatoriei cu metroul sa citeasca din ea iar pentru cei ce conduc spre locul de munca si evident, nu pot citi, sa asculte un CD cu muzica bisericeasca. Al doilea sfat oferit comunitatii pe care il amintesc, desi au fost multe, are legatura cu cresterea copiilor in dragostea fata de cele bisericesti. Copii invata despre iertare, despre facerea de bine, despre curatie, nu doar de la Biserica ci mai ales in sanul familiei, din exemplul de viata pe care il culeg din traiul parintilor si activitatile acestora. Modul in care o familie isi traieste viata se imprima usor si in constiinta copiilor, asadar se cere mare atentie in privinta acestui aspect.

             La slujba au participat multi romani alaturi de copiii lor, care au ascultat slujba si au luat cu ei o bucata din Romania Ortodoxa si o duc in casele inchiriate din Marea Britanie, atat prin iconita primita la sfarsitul slujbei cat mai ales prin invataturile primite.

luton32

          Au fost multe invataturi oferite astazi in predica, mai ales legate de Sfanta Maria Egipteanca, care a trait in desfranare dar a cunoscut iertarea divina in urma pocaintei si rugaciunii neincetate. Insa nu fac acum o descriere a intregii cuvantari ci mai mult o descriere sumara care e pe cale sa se incheie cu un set de imagini care sa arate si celor ce nu au fost prezenti cum s-au desfasurat lucrurile dumnezeiesti. Pentru cei care sunteti interesati de programul slujbelor sau adresa bisericii puteti accesa siteul parohiei dand click aici.

DSC_1692 DSC_1711 DSC_1715 DSC_1724 DSC_1730 DSC_1740 DSC_1742 DSC_1753 DSC_1755 DSC_1759 DSC_1761 DSC_1775 DSC_1785 DSC_1786 DSC_1799 DSC_1825 DSC_1832 DSC_1850 DSC_1854Nu uitati sa va inregistrati pe acest site in partea dreapta sus/jos la butonul follow cu adresa de mail pentru a primi notificari in legatura cu viitoarele articole (in special articole cu si despre fotografie)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s