YN-622N review – declansatoare de calitate la pret imbatabil


Cei ce au blizuri externe pentru aparatele lor isi cumpara diferite modele de declansatoare pentru a putea folosi blitul independent de camera, pentru a crea imagini mai creative si mai calitative. Lumina directa a blizului de cele mai multe ori nu da rezultate bune (piele lucioasa, ochii rosii, umbre puternice); de asta se folosesc fie cabluri pentru declansare de la distanta fie prin declansatoare wirelles sau radio.

DSC_4809

Dezavantajul la  primul tip, cel prin cablu, este ca impune o limitare, cat de lung e cablul atat de mult te si poti distanta. La cel wirelles nu mai ai limita respectiva, ajungand pana la 20m distanta de receptare, dar si aici este un dezavantaj: daca ceva/cineva se afla intre emitator de semnal si receptor, semnalul nu se trimite si blizul in consecinta nu se va aprinde. Si ajungem la cele de tip radio, care sunt cele mai bune. Pot fi folosite la distante de pana la 100m si functioneaza fara sa dea gres fie cand sunt pozitionate dupa un copac/usa/geam poate chiar si prin pereti!

O alta diferentiere a declansatoarelor o face capacitatea de a lucra in mod TTL, prezenta doar la anumite modele, la restul puterea blitului va fi setata intodeauna in mod manual. In mod TTL puterea blizului poate fi modificata direct de pe declansatorul de pe aparat, fara a fi nevoie sa mergeti la blit oriunde ar fi amplasat, veti vedea mai jos ca explic in detaliu cum se face! 🙂

De curand am cumparat acest set de triggere radio de la Yognuo, pe numele lor YN 622N, declansatoare cu o frecventa de pana la 100 m!  Cei ce au aparate Canon probabil stiu de ceva vreme de ele pentru ca YN622C a fost scos pe piata de luni bune, fiind foarte asteptat momentul ca aceste unitati sa se produca si cu adaptarea pentru Nikon.

productimage-picture-yongnuo-yn-622n-yn-622-wireless-i-ttl-ittl-hss-1-8000s-flash-trigger-2-transceivers-for-nikon-dslr-5214

foto http://www.yongnuostore.com/media/images/product/1622/productimage-picture-yongnuo-yn-622n-yn-622-wireless-i-ttl-ittl-hss-1-8000s-flash-trigger-2-transceivers-for-nikon-dslr-5214.jpg

Ce e interesant de stiut despre aceste declansatoare, care inlocuiesc cumva celebrele  si scumpele pocket wizardzs de la Nilkon, fac aproape acelasi lucru doar ca ele costa de  5 ori mai putin sa  zic.

Pe anumite site-uri in Romania se comercializeaza deja aceste produse, dar cu preturi exagerate fata de cele de la producator, sa zicem ca la un pret dublu. Recomand siteuri  din strainatate pentru achizitonare!

Declansatorul este identic cu receptorul,  eu am comandat 2 bucati. Functioneaza pe baterii AA, ceea ce pentru multi prezinta un avantaj. Partea buna este ca odata montat pe aparat, unitatea declansatoare poate primi un bliz pe ea (ideal pentru bounced light).

Despre utilizare: desi manualul prezinta modul de functionare este totusi destul de sumar si cam greu de inteles. Dar dupa o folosire a unitatilor lucrurile se mai limpezesc!

Gasim pe fiecare unitate un buton on/off care e clar cu ce se ocupa. La orice apasare pe off se reseteaza toate setarile facute. Exista 3 canale 1,2,3 si 3 grupuri , a,b,c, deci puteti avea un control mare asupra unitatilor de  bliz grupandu-le dupa cum doriti.

Butonul  GP/MODE  ne va ajuta sa selectam modul de operare al blizurilor, fie mod manual (tinem lung apasat pana apare lumina portocalie), fie mod ttl (lumina verde). La apasari scurte se schimba doar grupul.

Butonul  CH/af+ la apasari scurte schimba canalul iar la apasari lungi schimba puterea  luminii blizului.  Aceasta se poate face  doar cand blizul si unitatile sunt setate pe mod ttl, iar nu pe mod manual. De exemplu, daca se vrea ca pe canalul 1 si grupul  a lumina sa fie mai puternica cu un stop, se tine apasat lung pe CH pana ledul verde lumineaza in pozitia A. Daca se vrea mai multa lumina, se repeta procedeul.

Butonul TEST/-   e clar ce face, un test pt lumina blizurilor si apasat lung va reduce cu un stop lumina bliturile de pe grupul/canalul selectat, daca totul e in mod ttl.

De mentionat este faptul ca fiecare schimbare dureaza cateva secunde, 2-3 secunde, dar daca va deranjeaza, sunt anumite modele care ar putea schimba timpul acesta,  din ce am citit pe net un SU 800 ar face diferenta.

O alta calitate a acestor unitati este faptul ca permit fotografia cu blit la viteze de peste 1/250 cat este normal. Deci veti putea fotografia cu viteze de pana la 1//8000 daca sustine aparatul si flashul, dar asta numai in mod manual.

Nu cred ca am omis ceva, in afara de faptul ca fiecare unitate este dotata cu un sistem de iluminare rosu de folos pentru auto-focus in conditii slabe care e destul de interesant.

Eu folosesc acest sistem pe flashuri YN cu ttl, nu am folosit inca flashuri dedicate Nikon pe el, dar functioneaza bine si cu cele Nikon din cate vad online.

Sper ca nu v-am plictisit prea mult dar e o achizitie buna si de asta ii fac si  descrierea pe acest site. Rog ca acest text sa nu fie preluat integral ci doar partial cu trimitere la site-ul www.valesecanu.com

Nu uita sa te inregistrezi in partea stanga sus pentru a primi noi postari! Daca vrei sa stii mai multe lucruri despre un anume produs sau alte lucruri care tin despre fotografie si vrei sa scriu despre asta pentru ca scriu pe intelesul tau, lasa un comentariu si vorbim! 🙂

4 gânduri despre „YN-622N review – declansatoare de calitate la pret imbatabil

  1. Se pot modifica direct din aparat setarile pe grupuri? Stiu de FEC direct din aparat in TTL? Ma intereseaza sa cumpar pentru un 6D cu 430ex, 580ex si yn-565ex2 ca blitz-uri. Si vreau sa le pot modifica direct din aparat fara sa ma mai duc la fiecare in parte.
    Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s