Castelul Windsor – cel mai vechi castel locuit din lume


 

Cel mai mare si cel mai vechi castel locuit fara intrerupere din intreaga lume este castelul Windsor din Marea Britanie ce se intinde pe o suprafata de 54,835 metri patrati, construit de catre Wiliam Cuceritorul (1066-87). Dealungul timpului castelul a gazduit nu mai putin de 39 de regi si regine ale tarii, fiecare aducandu-si contributia la infrumusetarea lui, care este impodobit cu obiecte de o valoare inestimabila. Este una din resedintele reginei Elisabeta a II-a, care se afla in castel in mod oficial de 2 ori pe an, de Paste si prin luna iunie. Dat fiind faptul ca noi am vizitat castelul de Pastele anglicanilor, regina se afla in castel, fapt confirmat de arborarea steagului reginei. De stiut este faptul ca acel steag este mereu purtat de angajatii reginei si odata cu sosirea acesteia intr-o anumita resedinta, hop si steagul pe cladire, fapt ce ii anunta prezenta.

DSC_6096

In timpul razboaielor castelul a scapat neatins, insa pagube importante a suferit in anul 1992 cand un incendiu a avut loc.  Au fost atunci prezenti in jur de 200 de pompieri care au reusit sa stinga focul in aproape 15 ore. Cheltuielile de restaurare au fost enorme, in jur de 37 de milioane de lire sterline. Multe din obiectele aflate in incaperile afectate de incendiu fusesere mutate inainte de incendiu deoarece se vroia schimbata instalatia electrica, ce noroc.

DSC_6047

In castel locuiesc in jur de 160 de persoane, la care se adauga un numar de 200 de angajati. Cu toate acestea, contra unei sume de 17 lire, se pot vizita anumite incaperi, apartamentele, casa de papusi, cea mai mare din lume – cu instalatie electrica si apa curenta- construita la o scala de 1-12 de cei mai renumiti mesteri ai secolului 20 (1924).

DSC_6205

Incluse pe circuitul vizitatorilor se afla o incapere in care sunt afisate portretele reginei actuale, (considerate comorile castelului, portretesemnate de Holbein, Michelangelo, Raphael, Canalleto, Leonardo Da Vinci etc.),  o camera muzeu care aduna toate cadourile primite din alte state, indeosebi portelanuri din China de prin anii 1800, de  o frumusete rara.

Exista o camera dedicata bataliei de la Waterloo, cand Napoleon Bonaparte a fost invins, in iunie 1815, camera amenajata cu picturi si statui, cu un covor indian ce cantareste 2 tone – care a fost nevoie sa fie mutat la incendiun din 1992, de catre 50 de soldati.

DSC_6115

Alte incaperi deosebite deschise publicului: camera de mese, dormitorul regelui, dressingul regelui, o sala imensa numita Saint George`s hall, unde au loc banchetele reginei, vizite de stat, care mai de care mai frumoase.

DSC_6247

DSC_6120

Castelul se afla situate in apropierea Londrei, la mai putin de o ora distanta. Bilete se pot cumpara atat online cat si la casa, bilete ce pot fi transformate in bilete anuale prin aplicarea unei stampile de catre membrii staff-ului, si in decursul unui an de zile se poate vizita castelul fara a mai cumpara alt bilet. Ideal ar fi sa se ajunga acolo dimineata in jur de ora 10-11, un tur complet dureaza cel putin 3-4 ore. Daca veniti cu masina, trebuie sa aveti grija unde parcati, unele parcari pot fi foarte scumpe, dar sunt si parcari cu 4 lire pe zi. Fotografia este interzisa odata intrat in castel, dar daca va cumparati un ghid official ca amintire, gasiti peste 130 de ilustratii in el. Pentru multe alte informatii vizitati site-ul official http://www.windsor.gov.uk/

DSC_6164

DSC_6294

mai multe pe http://www.facebook.com/valesecanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s