Stiati unde e.. cel mai mare lac de baraj natural din Romania? Bine ati venit in Cracaul Negru!


Nu departe de  satul meu natal, Cracaul Negru, Neamt, se afla un lac de baraj natural, lacul Cuiejdel. Este format la fel ca si Lacul Rosu, dar de dimensiuni mult mai mari. Nu este la fel de cunoscut din cauza accesului dificil. Interesant este ca prin satul natal este singura cale de acces cu masina, iar drumul tocmai ce a fost astfaltat pe o portiune de 4km urmand a se mai asfalta inca 2 km. Celalalt traseu ar fi de urmat per pedes, dinspre Garcina-Cuiejdi, deci mai bine treceti prin satul meu 🙂 Mai in detaliu pentru fotografii si descrieri turistice vizitati:

http://www.viziteazaneamt.ro/2010/06/drumetie-in-neamt-mergand-spre-lacul-cuejdel/

Treziri matinale, au dus la aceasta captura, a unui rasarit frumos deasupra dealurilor nemtene. Imaginea ma duce cu gandul la spusele lui Stefan cel Mare, Sfantul, care zicea ca Moldova nu este a mea, dar nici a voastra ci a urmasilor urmasilor nostri.

In randurile ce urmeaza am atasat un scurt istoric al satului natal, cules de Ana Maria Paval, vecina mea draga!

Prin pozitia geografica si varietatea conditiilor naturale, Cracaul Negru, a constituit o vatra favorabila pentru populare înca din cele mai vechi timpuri. Asezarile de pe teritoriul satului au fost prezente fara întrerupere de-a lungul secolelor.

  • Într-o serie de sapaturi s-au evidentiat urme din epocile Paleolitic, Neolitic, epocile uneltelor de piatra si de vînatoare, epoca fierului si bronzului, unelte si arme de silex care dateaza de mii de anii.
  • Asezarile au continuat în timpul lui Burebista si Decebal, în epoca feudala si a navalirii populatiilor migratoare. Vasele de ceramica pictate sunt pastrate în muzeul arhiologic din Piatra Neamt întemeiat de preotul Matasa si care demonstreaza finetea gustului artistic a oamenilor din apropierea culturii cucuteniene.
  • Primele date scrise despre existenta asezarilor oamenilor din satul Cracaul Negru sunt din anul 1399, într-un hrisov a lui Iuga Voevod, în care se aminteste ca satul nostru la acea vreme se numea „Muntenii”. Unele documente atesta si din recesamîntul locuitorilor din 1744 (Vicromestia), altele din registrele cu darile taranilor catre stat.
  • Multi cetateni din Cracaul Negru au participat alaturi de Stefan cel Mare la luptele de la Razboieni contra turcilor în 1476. Arheologul C. Matase a publicat foarte multe materiale cu referire la Valea Cracaului, dintre care amintim lucrarile ” Calauza judetului Neamt, Campul lui Dragos”.

Înca înainte de formarea statului feudal, meleagurile comunei Cracaoani si a satului nostru erau bine populate. Pe vaile Cracaului s-au întemeiat grupuri de catune cu organizare functionala adapata conditiilor concrete.

Mai multe fotografii pot fi gasite pe pagina fb:

http://www.facebook.com/valesecanu

Ba mai mult, scriitorul Calistrat Hogas a trecut in drumetiile sale prin acest sat lasand cateva detalii despre cele ce vazuse in calea sa dupa cum urmeaza:

„Peste puțin, scăpătarăm de la umbră și ieșirăm într-un luminiș de seminceri. Ne aflam în parchetele de pe Cracăul-Negru. Din depărtare, prin aerul sec, ajungea până la noi glasul omului și al toporului. Din când în când, o trăsnitură colosală umplea văile munților: erau fagii, paltinii sau brazii amețitor de înalți, care, în căderea lor prăpăstioasă, sfărâmau și doborau tot în calea lor. Ziua era la amiază și un aer înflăcărat ne înconjura din toate părțile. Soarele, alb de fierbinte ce era, ploua cu foc peste capetele noastre; cu toate acestea noi ne urmam drumul pe hogașul săpat de butuci în coasta muntelui și, numai cât în răstimpuri, eram siliți a ocoli, prin smiduri , băltoacele glodoase și verzii ce ne tăiau drumul. Eram atât de grăbiți să poposim undeva la umbră, încât nici nu mai băgam în seamă pe un întreg popor de broscoi cu ochi holbați și verzi, care — ieșiți pe jumătate din umedele și glodoasele lor locuințe — ne salutau orăcăind și apoi dispăreau iute la apropierea noastră. După ce ne oprirăm puțin la o colibă părăsită, cumpănirăm în valea Cracăului. Ajunși la acest pârâu limpede ca o picătură de rouă, ne stâmpărarăm setea și începurăm iarăși a urca..„

fragment.. mai mult puteti citi pe http://ro.wikisource.org/wiki/Amintiri_dintr-o_c%C4%83l%C4%83torie

Un gând despre „Stiati unde e.. cel mai mare lac de baraj natural din Romania? Bine ati venit in Cracaul Negru!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s